Kup w przeciągu:
Piwonia chińska Lady Ann 1szt
Opis
Piwonia Lady Ann
Hodowca: Carlot, 1855, Francja
- Wysokość: 100-120cm
- Głębokość sadzenia: 3-5cm
- Rozstawa: 90-100cm
- Stanowisko: słoneczne
- Gleba: żyzna, bogata o odczynie neutralnym
- Termin sadzenia: w sezonie wiosennym III/IV a w sezonie jesiennym IX-XI
- Termin Kwitnienia: V
- Zastosowanie: ogrody romantyczne, angielskie, wiejskie, na kwiat cięty
- przyjazne dla owadów
Piwonie sprowadzone do Europy pod koniec XVIII od wielu lat nieustannie goszczą w naszych ogrodach. Uroczo kwitną. Kwiaty są duże a u starszych osobników pojawiają się całymi kępami. Piwonie są roślinami całkowicie mrozoodpornymi. Na jednym stanowisku mogą rosnąć od 15 do nawet 20 lat. Choć nie należą do roślin "trudnych" to w uprawie musimy przestrzegać kilku zasad.
Piwonie zdobią ogrody jak i nasze mieszkanie. Ogrody typy romantycznego, angielskiego czy też wiejskiego nie mogą bez nich obyć się. Często goszczą na weselach, ich płatki dzieci rozsypują na procesjach.
Do Europy zostały sprowadzone w końcu XVIII wieku. Obecnie wyhodowano około 1000 odmian. Znajdują zastosowanie w medycynie Dalekiego Wschodu.
Poza ogrodowymi walorami ozdobnymi świetnie nadają się na kwiat cięty. Aby utrzymały się w wazonie od 7 do 10 dni i dłużej ścinamy je gdy będą mieć jeszcze pąki. Przed umieszczeniem w wazonie z dolnej części pędu usuwamy liście a łodygę ukośnie przycinamy. Zawsze dbamy o czysty wazon i świeżą wodę. Wazonu nie stawiamy w słońcu, przeciągu lub przy owocach.
Stanowisko wybieramy słoneczne. Unikamy takiego gdzie zimą zbiera się woda, najlepiej aby w tym okresie było suche . Wykopujemy dołek na około 30-50 cm oraz użyźniamy stanowisko uprawy. Można to zrobić na kilka sposób:
- Wymieniamy glebę zastępując ją kompostem
- Kupujemy granulowany obornik , który mieszamy z podłożem w którym będą rosły rośliny
- Układamy przefermentowany obornik na dnie wykopanego dołka, przysypujemy cienką warstwą ziemi tak aby zapobiec uszkodzeniu korzeni sadzonych piwonii
- Kupujemy w sklepie ogrodniczym ziemię do roślin kwitnących o Ph zbliżonym do neutralnego i wypełniamy ją uprzednio przygotowany dołek. Nie stosujemy roślin do iglaków i innych roślin kwasolubnych.
W tak przygotowanym podłożu piwonie będą dobrze czuły się i odwdzięczą się pięknymi kwiatami.
Sadzenie piwonii nie jest trudne ale wymaga zastosowania kilku zasad:
- Sadzimy płytko - tak aby ziemia przykrywała karpy na głębokość 3-5cm. Posadzone zbyt głęboko nie zakwitną w pierwszym roku po posadzeniu. Piwonie sadzimy w szerokich odstępach 40-50cm. Należy uwzględnić to rośliny , które z czasem rozrastają się do sporych rozmiarów.
- Piwonie kupione w doniczkach możemy sadzić przez cały rok. Po posadzeniu podlewamy.
- Kupione w formie bulw sadzimy od września do późnej jesieni (do listopada) oraz wiosną w marcu lub kwietniu. Dbamy stałą wilgotność podłożą po posadzeniu.
- Najlepszym okresem jest koniec sierpnia do końca września. W przypadku przedłużających się wysokich temperatur okres ten proporcjonalnie ulega przesunięciu. Piwonie już w sierpniu wytwarzają nowe ""oczka" na kolejny sezon.
Przesadzanie i dzielenie:
Zawsze unikamy przesadzania piwonii. Robimy to tylko z konieczności gdy":
- Piwonie są chore.
- Słabo kwitną pomimo pielęgnacji i nawożenia
- Rozmnażamy je poprzez podział kłącza po 2-3 latach od posadzenia.
Wykopując piwonie musimy pamiętać, że to delikatne rośliny. Do wykopywanie i przesadzania piwonii wybieramy pochmurne i niezbyt gorące dni. Ponieważ korzenie są kruche stanowisko uprawy obkopujemy jak najszerzej z każdej strony. Całość od dołu delikatnie podważamy i ostrożnie podnosimy. Następnie pędy ścinamy na wysokość ok 3cm. Kolejną czynnością jest umycie karpy pod bieżącą wodą. Gdy karpa obeschnie i poznamy układ korzeni wybieramy najbardziej dogodne miejsca do przeprowadzenia cięcia ostrym narzędziem. W ten sposób otrzymamy nowe sadzonki których korzenie obcinamy o około 1/3 długości. Kolejną czynnością jest zaprawienie sadzonek. Starannie według zaleceń producenta przygotowujemy preparat do zaprawiania np. Merpan 80WG. Zanurzamy w nim przygotowane sadzonki na około 15-20min. Po zaprawieniu sadzonki suszymy w cieniu lub chłodnym pomieszczeniu i sadzimy dopiero na drugi dzień.